Turbo Folk: Sve je bitnije od smrti

mislim da su najgadniji problemi kod nas refleksija dugotrajnog siromastva. ne znam ko je gde bese rekao “Nista ne ubija duh kao siromastvo.”

moja linija razmisljanja je:
primarna emocija u siromastvu je strah > strah blokira pogled u sebe (jer, sta je strasnije od svega… nego sopstvena: SMRT) > smrt je poslednja tema (jer je inace ima previse (vec ovde negde se formira negative feedback-loop)) u drustvu (reading pun intended) > sve je bitnije od smrti (ovako bi ja definisao Turbo Folk, na primer) > dakle, smrt je nesto sto pripada drugima. nama ne pripada.

tako da eto, siromastvo je toliko teska i jaka “emocija” da je ljudima jednostavnije da se u svojoj glavi odvoje od same smrti, JEBOTE! nego da je sebi priznaju.

ako si rastao u Srbiji, sigurno si licno prisustvovao svirepom ubijanju neke zivotinje ili coveka. ne kazem da svako jeste, ali verovatnoca da ti se to desi za 30 godina je prilicno velika.

pod “svirepo” mislim i na hladnokrvno klanje svinje za chvarke. btw, meni bliski ljudi imaju (imamo) traumu nakon klanja svinje za hranu. mislim da je to normalna reakcija za coveka koji nije prethodno trcao sa kopljem u ruci vec je nekriticki iskoristio “civilizacijski” komfor i napravio sebi chvarke.

:micdrop:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.