Larpurlartizarijanski fundamentalizam je ipak – fundamentalizam

Lako odstupanje od nominalnih vrenosti, rekao bi čovek da je lako. Može to svako.

Kurac. Nije lako i fundamentalisti neće to tako. Neće ni tek tako, neće … ma nikako. Život je odstupanje od nominalnih vrednosti. Život je igra. Znaš ono kada skreneš sa puta, i kada samo staneš pa parkiraš ako voziš, ili samo skreneš ako si normalan na dva točka ili male točkiće. Hodaš neku kosinu par stotina metara, okreneš se pa pogledaš iza i vidiš nešto što nikad nisi video a svaki jebeni dan prolaziš kroz tu putanju.

Život u univerzumu je ludačko odstupanje od nominalnih vrednosti. Ne lako, ludačko.

Možda je i ovo samo jedan od problema prvog sveta u kojem se očigledno ne snalazim (ili se pak potpuno snalazim). U svakom slučaju, strana mi je ovakva komunikacija i “lakoća postojanja” gde se isključivo sporimo oko sprovođenja i vrednovanja volje onog druog. Kao da smo rešili sve probleme hladne fuzije, svih ebola i hiv virusa i prestali sve ratove svih svetova. Kao da je slobodna, beskonačna i besplatna energija svima dostupna i svi su odavno zdravi. Sva bića i sav muki kamen u potpunom su balansu sa svim univerzumima koji su ikada postojali i koji će nekada postojati.

Ostala je samo ona naša “beskonačnost”. Naša volja. I vreme. Na milost i nemilost našoj volji. Ovako postavljeno, vreme naspram naše volje nema nikakve šanse (da preživi, o drugim ishodima je suvišno raspravljati). Puštanje na slobodu beskonačno promenljivog hira čovekovog, anulira i poslednje trzaje svega onoga što nam je bitno, čime se bavimo i čime gradimo smislove naših života. Zaboravite na sve svoje želje i na bilo kakav osećaj da budućnost dolazi iz ove sadašnjosti. Sve je sada i ništa za posle. Za ono pre se nismo ni okrenuli.

Može nam se. Prestajemo pre nego što smo i počeli.

Vratite se nacisti da se vrate partizani. Hvala svemiru za tako jasne i definisane slike zla i pogrešnog. Srećna je ona zemlja koju su partizani gazili. But, given time – koliko vidim, svaka će zemlja proplakati krv partizansku kroz sve svoje pore. Trenutak koji opet niko neće ni primetiti, niti zapisati niti mu se okrenuti.

Fundamentalizam je loš. Sunce, vetar, zemlja, vazduh i voda nisu fundmentalisti. Ni tvrdi kamen nije fundamentalista. Čak ni meteor-kamikaza nije fundamentalista i ume da se istopi pre zabijanja.

Budi voda moj prijatelju. Ako je mnogo, budi bar kamen.

Advertisements

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s