Zamisli da živiš u svetu slikara

ne u svetu inžinjera. Zamisli da su slikari pobedili. Zamisli da je slikanje pisanje, zamisli da je slika reč, zamisli da su slike rečenice. Zamisli da su grudi glava, zamisli da je srce mozak. Zamisli da mašine nema, da su mesto njih slike beskrajne — dižu te i sve možeš sam, bez hidraulike i kilotona potiska letiš u zvezde tu gde jesi odmah i sad.

Zamisli da su slikari “glavni” ljudi. Da slike život znače. Da slikama svojim jedeš, krećeš i lečiš se. Putevi bi bili od boja, prevoz bi bio od leptira a posao bi bio od slikanja. Hodali bismo i trčali koso i kružno, ne ovako pravo i pravougaono kao što smo danas išli na posao. Kuće bi nam bile oble, mekane i tople, svakome od boja njegove porodice. Deda bi ti ostavljao kantice posebnih boja u nasleđe — za budućnost. Za budućnost tog tvog ćoška sveta i budućnost slika tvojih i od tvojih.

Sve bi bilo nekako ravno i otvoreno, obojeno i radosno. Ma i drveća bi promenila svoje boje od te naše zajedničke velike sreće. Ptice i nebo isto! Vazduh kad se uzbudi i cikne!

Vremena u svetu slika nema. Svakim korakom, svakim pogledom, svakim dodirom se putuje u nove slike, u nove svetove. Hranu bi pravili od sklada i ukusa. Obroci bi nam pričali i mešali se. Ne jede niko nikoga u svetu slika — gladan daje sebe hrani da ga ona voljom svojom nahrani.

Svet slikara ne traži ništa, svet slikara ništa ni ne daje. Slikama i slikanjem se razumemo i živimo. Slika se ne slika sama, puštaš duše i krv na slike. Oči znaju gde i kako, sve ostalo ide lako.

Živi se željom.

Advertisements

One thought on “Zamisli da živiš u svetu slikara

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s