Sahranjivanje mrtvorođenčadi – bolno za roditelje

“Mrtvorođene bebe, koje niko ne želi da sahrani, i dalje su u zamrzivačima porodilišta širom Srbije,”

“Kako saznajemood izvora bliskih „Pogrebnim uslugama”, mrtvorođenčad se, prema važećim propisima, poistovećuju sa odstranjenim delovima tela prilikom operacija, odnosno patološkim otpadom, tako da se ne mogu sahraniti u grobnim mestima ili u porodičnim grobnicama. Te bebe, kaže „Politikin” izvor, smeštaju se u zajedničku grobnicu na groblju Orlovača i to u plastičnim kesama, koje je bolnica dužna da obezbedi.”

“Protojerej stavrofor dr Dimitrije Kalezić, penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta, smatra da zakon ne treba menjati, jer su i ranije nekrštena i mrtvorođena deca sahranjivana van grobalja, dok su se ona vodila kao crkveni posedi. Od 1945. godine se, prema Kalezićevim rečima, pojavio novi problem – groblja se predaju na upravljanje komunalnim preduzećima, pa se na njima sahranjuju i nekršteni.

– Ukoliko doktori nisu sigurni da će beba preživeti, mogu da je krste babice izgovaranjem reči: „Krštava se taj i taj, u ime Oca, amin i Sina amin i Svetoga duha, amin”. Ukoliko preživi beba se kasnije dokrsti, ako premine mogu je sahraniti uz sve obrede. Jedini uslov je da je babica krštena i pravoslavne vere – objasnio je Kalezić.

Ovih dana u centru medijske pažnje bilo je porodilište Kliničkog centra Srbije i bolnica u Nišu, gde u zamrzivačima ima mnogo beba koje još nisu sahranjene. Pitali smo zaposlene u drugim beogradskim porodilištima da li se i oni suočavaju sa ovim problemom.”

Celu priču overite na: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Sahranjivanje-mrtvorodjenchadi–bolno-za-roditelje.lt.html

*nemam običaj da prenosim novinske tekstove, međutim ovo je dovoljno nadrealno/realno da dobije tag Турбофолк SF. амин.

One thought on “Sahranjivanje mrtvorođenčadi – bolno za roditelje

  1. “U toku 2007. godine kremirane su 192 bebe, koje su rođene žive, a njihovi posmrtni ostaci rasuti su u Bebi vrtu na groblju Lešće”

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.