Maleni astronauti sopstvenog društva – bez dozvole!

…danas, najniža klasa je i dalje na tom istom mestu, i dalje je niko ništa ne pita. Uglavnom im se otima zemlja na kojoj žive. Eventualno se desi neka tragično iskrivljena Internet refleksija u nekom tamo selu.

Srednja klasa se nekako vrlo aktivno odvaja od ove dole u blatu, i stalno ima bar jedan satelit u orbiti one najviše klase, tipa mladu kćerku koja je ovoga leta na google summer of code. Ta kćerka biva vrlo brzo i lako angažovana za najprljaviji novac out there today. Tlo za eventualnu pobunu ili osvešćivanje procesa življenja i rada se nikada ne materijalizuje. A ovi ostali srednjaci koji nisu baš google level, zabodu eventualno neku pristojnu platicu od pristojne kompanijice koja im omogućava dva godišnja odmora, nove omnitablete sa bleeding edge aplikacijama za svaki segment života (uspeju čak i baki na selu preko skype-a da pomognu oko planiranja aktivnosti za kopanje krompira), posle šest godina poturanja kičme i aktivnog odricanja od svog integriteta i identiteta, plata prelazi magičnu liniju od 1000€, samo-okivaju se kreditima za ono osnovno i to je to.

Svi ostali su golje na ulicama koji imaju nemerljivo više vremena nego novca. Značajno više pročitanih knjiga u očima nego pređenih kilometara avionom, obrnuto proporcionalnu količinu holesterola u krvi od novca izdvojenog za zdravstveno osiguranje (koje vrlo često i nemaju). O stresu čitaju iz bačenih novina pored kontejnera – ma, pravi pravcati ludaci i kao bikovi jake budale što se stalno nešto busaju. Često i opominju na neke teške i neprijatne stvari koje konceptualizuju i finansiraju ti iz one najviše klase. Dubokim i čistim pogledima iz tih njihovih okruglih očiju uspeju samo na trenutak da privuku pažnju, pa čak i zaustave dah tim google-BOSS tipovima pre nego ovi krenu da “spasavaju” svoju decu koja su se zaigrala sa slobodnim ludacima na sred staze za rekreaciju u šumici za vreme vikend šetnje. Ah taj život kako samo uspe da ukrsti neukrštive puteve.

. . .

Da, svi istraživači su odavno već izumrli. Radoznali slobodari su se odavno sklonili ili prosto nisu izdržali. Taj drugi, slobodan svet samo na kratko dodirnu ta nova deca, ti maleni slobodni i razigrani ludaci-astronauti u sopstvenom (bivšem) društvu.

Advertisements

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s