Blažo napiši mi 5 stvari koje ne učimo decu u školi danas a trebalo bi

ne učimo ih da je emotivni život (emotivna komunikacija, empatija, inteligencija) sama ona tanana suština na koju se život kada je najbitnije koliko toliko ipak oslanja

– ne učimo ih da je posebnost normalna i deo svakoga od nas u svakom smislu, a to ih ne učimo jednostavnim gajenjem različitih mistifikacija (od ličnosti, preko proizvoda pa sve do posebnosti samog života, gde ni on nije ništa specijalno niti večno na ovom našem najužem kosmičkom nivou koji već možemo da osetimo)

– ne učimo decu kako da prihvate fizičku aktivnost kao neodvojivi deo/osnovu svakog trenutka življenja (sa telom sve počinje i na kraju kada ono ode završavamo se i mi, koliko god genijalni ili odvojeni od materijalnog bili za života). svakome bude lakše kada se za početak prihvate fundamentalne vrednosti, a ne nezrlo negiraju bez pokrića.

– ne učimo ih da je fizička aktivnost na istom onom nivou bitnosti sa intelektualnom. zapravo mi matori ne branimo fizičku aktivnost dovoljno, kao da smo odstupili i povukli se pred novim nepoznatim nemanima koje ne razumemo. ovo je najteži (ako ne i jedini) zadatak sveta odraslih danas, za ostalo će se te mlade duše nekako već i snaći kao što se svi mi snađemo na kraju. (telo je odstupnica, skakaonica sa koje se polazi u životno ronjenje i istraživanje vakuuma između rođenja i smrti) > mislim da na primer učenjem plesa, pevanja, dramskih umetnosti ili pak neke druge (ili nove) kretne umetnosti/aktivnosti ćemo uspeti da nadomestimo ogroman digitalni jaz koji se trenutno dešava. kao da se zaboravilo na beskrajnu dubinu prostog telesnog izraza. kao da serijski gasimo receptore za tu sferu življenja a da je pri time čak ni ne menjamo sintetičkim zamenam, prosto odstupamo. nove sfere su naravno više nego okej, ali je valjda štos da ove nove dodamo starima, da stare unapredimo novima ne da ih zaboravimo. da budućnost bude budućnost a ne puko bacanje prošlosti na smetlište koje se nikad ne reciklira.

– ne spremamo ih da je sex (u najširem mogućem smislu) najnormalnija svakodnevica (stalno prisutan u motivaciji, komunikaciji i socijalizaciji) življenja

Veliki pozdrav za inspirativne Đorđeviće u Trondhajmu!

Advertisements

2 thoughts on “Blažo napiši mi 5 stvari koje ne učimo decu u školi danas a trebalo bi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s