Poruke hakera iz potpalublja – (WCIT-12, Dubai 2012)

Pitao sam hc drugara što pravi Internet za komentar u vezi sa ITU glupostima.

“Naša vlada zajedno sa Ujedinjenim Nacijama pokazuju potpunu nesposobnost da binte odluke iskomuniciraju sa građanima. Njihova rešenja su u takvim situacijama uvek ista – sve je skriveno pod velom tajne iako će krajnja odluka pogoditi sve nas.

Upravo se to dešava sa WCIT konferencijom u decembru u Dubaiju – gledaće kako da kroz izgovor izgradje infrastrukture provuku članove o obaveznom prisluškivanju i praćenju – sa lažnom željom da spreče međunarodni terorizam i spam:). Svi znamo da nemaju načina da spreče terorizam na taj način, mogu jedino zabraniti da teroristi postavljaju svoje ideje i objašnjenja na društvenim mrežama. Ali ja želim da znam zašto neko želi da aktivira bombu, žrtvuje sebe i druge i to iz prve ruke, a ne isfiltrirano kroz celi mehanizam laži na svim nivoima.

Oni će, ukoliko se usvoje neki predlozi uglavnom autorirarnih i diktatorskih država, imati kontrolu nad svim našim komunikacijama.

ITU čine predstavnici iz 193 zemlje i preko 700 telekomunikacionih kompanija. I oni žele da nas izbace iz svake odluke koja se tiče Interneta.

Postoje problemi u sadašnjem stanju, gde regulacija interneta ide kroz gomilu nevladninih organizacija sa sedištima u Americi (ICANN, ISOC, IETF, IANA,…) ali tu makar i civilno društvo ima jednak pristup, koji u ITU-u jednostavno ne možemo priuštiti, a i da možemo ne bi imali nikakvog uticaja.

Sramotno je što naša država ni samo mesec dana pre početka najbitije konferencije u oblasti telekomunikacija nema ideju (ili krije, nisam siguran šta je gore) ko će našu državu predstavljati u Dubaiju i što ne žele da nas građane obaveste i konstultuju u vezi krajnje odluke.

Stid me je takvih predstavnika i Ujedinjenih Nacija.

Btw, dobio sam i komentar/detaljnu analizu višedecenijskog erodiranja telekomunikacione infrastrukture worldwide.

Advertisements

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s