proizvodnja take two

Napisah sam sebi komentar na https://blaeks.wordpress.com/2012/04/12/proizvodnja/ pa reko da nastavim tok analize:D

druga neka formulacija bi bila da: ovi koji prave _dobra_ zato što ih to prosto interesuje bukvalno _umeću_ dodatu vrednost u okolinu, dok ovi koji rade za novac bukvalno presipaju iz šupljega u prazno jer dobijaju naknadu za taj rad.
međutim! malo sam sazreo sa ovim razmišljanjem:) ovi što rade “za dzabe” su ljudi koji jednostavno čine svet bogatijim. tim svojim ničim isplaniranim niti potrebnim umetanjem vrednosti u okolinu oni dodaju. nisu toliko manje vredni ni oni koji rade u prepakivanju kockica u drugi oblik, tj. oni koji remixuju. danas je možda ta specijalna sposobnst možda i više prisutna kao mehanizam dodavanja društvu nego ona “čistog” dodavanja – dakle oni koji prepakivaju postojeće vrednosti u zaista nove su isto oni koji _dodaju_ društvu.
najmanje efikasni su oni kojima se plaća škola, hrana, prevoz, pomoć, zdravstveno… oni kojima se sipa u mozak “entertejnment”, kojima se stalno priča da je sve ok, pa ako se uplaše od realnosti onda ih grlimo i ljubimo, dajemo im neku supermarket cuclu ili “destinacija” terapiju ako su se jako uplašili da se iskuliraju… —- pa teeek onda su sposobni da nešto pro-sipaju iz šupljeg u prazno, klikću na televizor uveče posle posla, na roštilj za vikend, petnestog po platu — i na kraju poštenog života i rada u pogrebno.
ovi što su radili za dzabe su inače u međuvremenu umrli negde u nekom blatu, od neke droge ili su ih ubili ovi sa televizora. kad prođe dovoljno desetina godina i tv programa kroz vene dece ovih što su ubili bednike koji rade za dz, ta ista deca citiraju te iste bednike i kupuju platinum izdanja dubstep verzije “working class hero-a” da slušaju na svojim najnovijim ajpodovima od četresdva terabajta što su im ugradili u mozak besplatno nakon “potpisivanja” ugovora sa apple u trećem razredu osnovne škole.

i tako. blato rulz. idem da se uvaljam ko svinja u neki pepeo i operem/iskenjam kasnije u osveštanu kanalizaciju i vodovod beograda.
voimja i enter.

 

tv gledači: spasi srbiju i ubi seeeee!!! potrošačeeeeee! potrošačeeeee!!!

tv gledači: “spasi srbiju i ubi seeeee!!! potrošačeeeeee! potrošačeeeee!!!”

Advertisements

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s