integritet

Ako pričaš/radiš nešto (još bitnije ako je nešto u vezi sa piratima) bitno mi je da se prenese nekomercijalna i slobodna informacija na nivou znanja i u tom smislu i pišem ovo.

Bitno je sledeće:

– rešenja na duge staze se značajno više _novčano_ isplate ako su bazirana na slobodnom software-u, ne nužno besplatnom
– software otvorenog koda prosto ima bolji kvalitet, ozbiljnu podršku obično globalnog razvojnog tima koji skoro _uvek_ daje besplatnu podršku
slobodan software je vrlo često komercijalan i prosto košta novac. takođe niko sa naše (slobodarske) strane nema problem sa komercijalizacijom slobodnih softverskih rešenja
– integritet: jednostavno nema cenu. pa čak iako je ta cena najbolja ponuda koja postoji (0$ od strane google-a na primer) > prosto imanje (implikacija imanja je praktično remix ovoga http://www.nekretninenet.rs/saveti-advokata/definicija-prava-svojine-i-druga-stvarna-prava-na-nepokretnostima.html samo iz aspekta fluidnih digitalnih tvari) servisa, znanja i podataka je ono što osigurava integritet. Predavanje esencijalnih podataka google-u (analytics na primer) je akt potpunog gubljenja digitalnog integriteta.

zaključavanje servisa i koda licencama i ugovorima je destruktivno po Internet i industriju > “zaključavanje”, tj. bolje rečeno, osiguranje integriteta firme ili majstora znanjem i veštinama je proces koji se prosto dešava ako tih znanja i veština uopšte ima u kritičnoj masi. Time se čuva ekosistem poslovanja od neodgovorne i destruktivne politike prodavanja prava na “intelektualnu svojinu” ili licence/ugovora baziranih na patentima koji (nikad nije dovoljno naglašavati) uništavaju poslovanje i stvaraju čist gubitak u ekonomskom sistemu zbog prostog nedostatka termodinamičkog reciprociteta. (pričao sam o “termodinamičkom reciprocitetu” kako ga ja zovem? tu je onaj viridisov blogpost precizna ilustracija).

Pirati ne pružaju komercijalne usluge i ne rešavaju pravne probleme za novac. Svoja znanja i veštine deponuju u javni domen jer je to minimum odgovornosti prema sredini u kojoj žive.

*eto. dobre su mi definicije, samo šteta što sam težak čovek

Advertisements

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s